Schrik niet als je een tekstschrijver benadert

Een tekstschrijver schakel je in als je tekst net dat kleine beetje extra nodig heeft.  Of als je geen zin of tijd hebt om zelf te schrijven. Of omdat je een nul in spelling bent.

Je zoekt iemand die jouw verhaal afstemt op jouw doelgroep, die zó schrijft dat het binnenkomt (en blijft) en aanzet tot actie. Je zoekt iemand die schrijft wat jij op het puntje van je tong hebt liggen, maar er niet vanaf kan laten rollen. 

Weet je wat een tekstschrijver doet? Wat dat kost? En wat het opbrengt? Dat moet ik nogal eens uitleggen. Dit dreigt een zeurderig verhaaltje te worden, maar het schept ongetwijfeld duidelijkheid. Om maar meteen met de deur in huis te vallen:

 

Ik kost geld

Dat is schrikken, hè? Met ‘goed voor je naamsbekendheid’ en ‘je bereikt een groot publiek’ betaal ik geen huur of hypotheek. Dus vraag ik geld voor mijn diensten, net als de boekhouder, de makelaar of de leraar. Niet alleen voor een belegde boterham, maar ook voor het betalen van mijn onkosten, terugverdienen van mijn studie. En dat alles voor een bescheiden en eerlijk tarief.

Ik breng jouw teksten om zeep

‘Kill your darlings’ heet dat in jargon.

Dubbel schrikken? Wees gerust. Je hebt ongetwijfeld al heel mooie teksten bedacht. Teksten waar je terecht trots op bent.  Maar past die tekst bij jouw doelgroep? Bereik je daar je (verkoop)doel mee?  Als je mij inhuurt bestaat er een goede kans dat ik ga schrappen. Ballast overboord gooien, scherper formuleren. En dan sneuvelen er soms heel mooie zinnen.

Toch hoeft er geen informatie verloren te gaan. Integendeel.

Kun je er niet tegen dat er ook maar één woord van jouw hand verloren gaat? Dan is het inschakelen van een tekstschrijver misschien niet zo’n goed idee.
Ik weet, ik weet wat jij niet weet

Net als in het sprookje van Repelsteeltje.  De gevolgen zijn gelukkig minder dramatisch… Jij weet dingen die ik niet weet en andersom. Ieder zijn vak.

Vanuit mijn kennis en ervaring bouw ik de teksten op. Structuren, spelling en figuren. Alles moet op zijn plek vallen, zodat de essentie van de boodschap binnenkomt bij de lezer.

Na oplevering is de tekst van jou. Je beschikt over de rechten en je mag ermee doen en laten wat je wil.  Aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen bijvoorbeeld. Realiseer je ook dat het misschien in je nadeel uitpakt. Net als sleutelen aan je auto zonder dat je er verstand van hebt. Een goede tekstschrijver doet nooit zomaar wat.

Ik doe dingen die je niet ziet

Dat aan een paar zinnetjes uren werk vooraf kunnen gaan, zie je als buitenstander niet altijd. ‘Moet ik voor die paar zinnetjes toch betalen?’ Ja. Een tekst kort en bondig maken kost veel tijd. Veel meer tijd en moeite dan een lange lap tekst uit je tekstverwerker laten rollen. 

Ik doe meer dan woorden produceren

Nieuwsgierigheid is mijn drijfveer. Ik lees me in. Maak studie van je doelgroep,  verdiep me in jouw werkgebied, vind de juiste zoekwoorden, neem interviews af, moet soms de deur uit. Kortom, ik doe van alles, nog voordat er één letter op papier staat.

Schrijven is dus meer dan het uittikken alleen. En ook dat reken ik mee in de prijs.
Een goed gesprek vooraf is daarom van wezenlijk belang. Met een goede briefing werk ik efficiënter en kan ik een scherpe, realistische offerte opstellen. Dan komt niemand voor verrassingen te staan.

Ik zet jou ook aan het werk

Je moet weten wat je wil.  In het kennismakingsgesprek vraag ik je het hemd van het lijf. Hoe ziet je doelgroep eruit? Wat kun je voor hen betekenen? Welke boodschap wil je overbrengen? Wat is het doel van je tekst? Waarom ben jij de aangewezen leverancier of dienstverlener?

Een goede tekstschrijver blijft doorvragen. En jij zorgt voor de antwoorden.


Onbetaalbare tekst met een bescheiden prijskaartje

Hoe dat kan? Neem gerust contact met me op. Dan praten we samen verder over jouw project.