Redactie

Redacteur met een kritische blik nodig? Ik ben er voor je!

Wanneer schakel je mij in?
Je tekst is klaar, maar je twijfelt…

 • Klopt de spelling?
 • Is de zinsbouw goed?
 • Komt mijn boodschap over?

Natuurlijk kun je ook in een vroeger stadium vragen of ik met je wil meekijken. Bijvoorbeeld als je al een min of meer uitgewerkt concept klaar hebt, een kladje of alleen nog maar een een lijstje trefwoorden. Een second opinion is altijd winst! Stuur gerust je tekst in voor een eerste, vrijblijvende blik. Onderaan de pagina staat een inzendformulier.

Schrijf je daarna alleen verder? Bouwen we samen aan de tekst? Kijk ik alleen nog een keertje als het af is? Het kan allemaal!

Kijkje in de keuken

Redactiewerk gaat verder dan controleren op spelling, woordkeus en zinsbouw. Ik controleer de tekst  op: stijl, vormkenmerken, consistentie, afstemming op de doelgroep.

Bijvoorbeeld:

 • Heb je een commerciële tekst en wil je mensen aanzetten tot actie? Dan kijk ik met je mee of die actiebereidheid uit de tekst voortkomt.
 • Wil je met je tekst informeren? Dan kijk ik of de inhoud informatief en begrijpelijk is. Schrijf je op het niveau van de doelgroep?
 • Heb je een webtekst nodig? Dan is vindbaarheid op het web (SEO) cruciaal.

Bij het redigeren gebruik ik het CCC-model van professor Jan Renkema. Je kunt hier een toelichting op het CCC-model downloaden.

Coördinator

Eindredacteur voor een groter project nodig? Ook het aansturen van een auteursteam en onderling afstemmen van hun bijdragen reken ik tot mijn taak.

 


  Stuur een bestand mee (niet verplicht)

  Zin in een spelletje?

  Een van de taken van een redacteur is het (beter) leesbaar maken van een tekst. Vaak betekent het dat je moeilijke of minder gangbare woorden moet vervangen door een synoniem. Daar is een ruime woordenschat voor nodig.

  Hoe staat het met jouw woordenschat? Doe de test.