Redacteur inhuren? Niet nodig. Dat kan ik zelf wel!

“Ik kan schrijven dus ik kan heus mijn eigen fouten wel herkennen en verbeteren.”

Helaas is de realiteit weerbarstiger. Wie lang aan dezelfde tekst werkt, verdwaalt in de woorden en wordt blind voor zijn eigen fouten. Je leest wat je wil dat er staat, wat je bedoelt, maar niet wat er echt staat.

Zelf doen leidt van goedkoop naar duurkoop. Waarom?

Ik geef je vijf overwegingen.

Roep de hulp in van een ervaren redacteur

Professioneel redactiewerk tilt niet alleen je tekst naar een hoger niveau, het levert je ook geld op. Omdat een goede tekst nou eenmaal beter verkoopt dan eentje vol fouten of vaagheden. Bovendien bespaart het uitbesteden van de redactie je tijd.

Voor een dubbeltje op de eerste rang?

Wees voorzichtig met prijsstunters. Bijvoorbeeld met studenten (Nederlands) die graag een zakcentje bijverdienen. Er zit veel kaf tussen het koren.

Goed werk kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Tekstoloog, redacteur, copywriter, contentmaster en dergelijke namen gaan niet over beschermde beroepen. Iedereen die 26 letters uit elkaar kan houden, kan zich zo noemen. Maar lang niet iedereen heeft de opleiding en ervaring die nodig zijn om kwaliteit te leveren. Een echt goede redacteur heeft een bovengemiddeld taalgevoel en een scherp oog voor detail.

En ja, soms kun je inderdaad voor een dubbeltje op de eerste rang terechtkomen. Dan heb je enorme mazzel gehad.

Wat wil je? Corrigeren of redigeren?

Corrigeren is verbeteren van spel- en taalfouten. Een soort ‘spellingscontrole-plus’. Vertrouw niet op de spellingscorrectie van je tekstverwerker. Die zit er nogal eens naast.  Soms doet die zelfs foute voorstellen.

Redigeren gaat verder. Een redacteur controleert ook de grammatica, past inconsequenties en onlogische passages aan en maakt van je tekst een prettig leesbaar geheel. Een redacteur verplaatst zich in de lezer en zal vaak ook inhoudelijke vragen stellen en opmerkingen bij je tekst plaatsen.  Een redacteur vraagt zich bij elke zin af of de boodschap goed overkomt. Is de tekst eenduidig of kun je hem ook op een andere manier uitleggen?

Probeer mij

Je weet niet wat je niet weet, dus neem de proef op de som. Stuur mij één pagina (ongeveer 400 woorden) van je concepttekst. Je krijgt hem inclusief mijn opmerkingen terug. Gratis. Ik ben eerlijk, dus niet altijd even aardig. Durf jij het aan?

Gebruik het reactieformulier ↓.


    Stuur een bestand mee (niet verplicht)