Nederlands belangrijkste taal op de werkvloer

Het Nederlands blijft voor Vlamingen en Nederlanders de belangrijkste taal op de werkvloer. In de communicatie met de buitenwereld nemen naast het Nederlands ook het Engels en Frans een prominente plaats in. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek ‘Staat van het Nederlands’.

Veiligheid en productie worden bevorderd door heldere communicatie. Daarvoor is goede beheersing van het Nederlands noodzakelijk. 

Het is voor het eerst dat de positie van het Nederlands zo omvangrijk in kaart wordt gebracht. Daarvoor zijn meer dan 7.000 Nederlanders en Vlamingen online bevraagd en zijn feitelijke gegevens geïnventariseerd.

De belangrijkste uitkomsten op een rij:

  • In Nederland en Vlaanderen verloopt de interne communicatie met collega’s en leidinggevenden voor bijna 80 procent uitsluitend in het Nederlands. In slechts ongeveer 5 procent van de gevallen wordt uitsluitend een andere taal dan het Nederlands gebruikt, zoals het Engels en Frans.
  • Ook de externe communicatie, de manier waarop werkgevers zich presenteren naar de buitenwereld, verloopt hoofdzakelijk in het Nederlands; in Vlaanderen voor 60,5 procent uitsluitend in het Nederlands, in Nederland voor 67,6 procent. Uitsluitend in een andere taal dan het Nederlands: 14,9 procent in Vlaanderen en 11,1 procent in Nederland.
  • Tot slot blijkt dat de beheersing van het Nederlands voor een op twee Vlamingen een voorwaarde is om werk te krijgen. Nederlanders oordelen minder streng: ruim een derde is het met die werkvoorwaarde eens.

Het volledige onderzoek kunt u hier downloaden.